Kesäleiri Ahtela 2013

10–17 elokuuta 2013 suomalainen venäjänkielinen nuorisoaloitteiden tukiyhdistys Logrus järjesti nuorten maanmiesten foorumin Helsingin ja Turun välissä Suomenlahden rannalla sijaitsevassa maalauksellisessa Ahtelan leirikeskuksessa. Foorumin idea hyväksyttiin ja tuettiin Euroopan unionissa Youth in Action -nuorisotoimintaohjelman puitteissa. Leirin motoksi on tänä vuonna valittu tunnettu latinankielinen ilmaisu Scientia est potentia

 

 Projektin ensimmäisistä päivistä lähtien Ahtelassa alkoi toimia videokerho, jonka puitteissa osallistujien oli tarkoitus oppia videokuvauksen ja -editoinnin perusteet. Kiinnostus kerhoa kohtaan ylitti kaikki odotukset, mutta parhaalla tahdollakaan osallistujien kaikkia ideoita ei valitettavasti olisi voinut toteuttaa pelkästään yhden viikon aikana.

055

Alun perin oli suunniteltu, että osallistujat pitäisivät leirin videopäiväkirjaa ja kuvaisivat kaikki tapahtumat omasta näkökulmastaan. Materiaalista olisi voinut syntyä lyhyet musiikkivideot, joissa olisi ollut menneen päivän mieleenpainuvimmat hetket ja projektin muiden vieraiden haastattelut.

Tutustuminen - Ahtela 2013

Kerhosta kiinnostuneiden luovuuspotentiaali ylitti kuitenkin tavallisen videopäiväkirjan puitteet. Melkein kaikki osallistujat ehdottivat omia ideoitaan fiktio- ja dokumenttivideoihin. Esimerkiksi Aleksei Astrov ohjasi kohtauksen antiikin draaman hengessä. Näyttelijät Dionysoksen, Phoebuksen ja Muusan rooleihin löytyivätkin aivan muutamassa tunnissa.

Täydellisen liitto

Belgialaisen ryhmän edustaja Daud Idiev ehdotti, että voisi tehdä oman versionsa kohutusta ja tarttuvasta videosta Harlem Shake. Luultavasti juuri näistä kuvauksista jäivät vuoden 2013 Ahtela-leirin elävimmät muistot. Erityisen huomion ansaitsee rekvisiitan valmistaminen esineistä, joita ei selvästikään käytetty tarkoituksenmukaisella tavalla.  

Harlem Shake

Villin mutta ystävällisen lehmälauman lähelle pelottomasti tullut Elena Heiskanen onnistui kuvamaan materiaalin surrealistiseen musiikkivideoon.

Tanssi lehmiän kanssa

Vahva visuaalinen novelli perustuen Mogwain I’m Jim Morrison, I’m Dead -lauluun onnistui Irakli Hionidikseltä. Kolme päivää kovaa työtä ja omaperäinen maailmankatsomus synnyttivät kerhon yhden epätavallisimmista töistä.

Vydenyie

Danil Tschergen johdolla kokonainen ryhmä osallistujia kuvasi oman versionsa suositusta Street Magic -videosarjasta. Magiaa riitti sinä päivänä kaikille, joillekin jopa yllin kyllin.

Street magic

Projektin viimeisinä päivinä videokerho sai vahvistusta: kuvaustarvikkeiden matkasetin kanssa tuli Andrei Motynga. Yhdessä hänen kanssaan kuvattiin leiriin osallistuneiden muusikoiden iltakonsertti.

iltakonsertti

iltakonsertti1

iltakonsertti2

iltakonsertti3

iltakonsertti4

iltakonsertti5

iltakonsertti6

 

067

Videokerhon tavoitteena oli antaa osallistujille mahdollisuus ilmaista itseään elokuvakielellä, tarjota heille kuvauksen ja editoinnin perustaidot sekä viettää muuten vaan hauskaa aikaa. Arvelemme, että kaikki onnistui, sillä katsojien aplodit videoiden loppunäytöksessä todistivat sen parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Artikkeli Suomalainen leirista  ”venäjäksi”- Scientia est potentia

10–17 elokuuta 2013 suomalainen venäjänkielinen nuorisoaloitteiden tukiyhdistys Logrus järjesti nuorten maanmiesten foorumin Helsingin ja Turun välissä Suomenlahden rannalla sijaitsevassa maalauksellisessa Ahtelan leirikeskuksessa. Foorumin idea hyväksyttiin ja tuettiin Euroopan unionissa Youth in Action -nuorisotoimintaohjelman puitteissa. Leirin motoksi on tänä vuonna valittu tunnettu latinankielinen ilmaisu Scientia est potentia (’Tieto on valtaa’). 

Nuoret Venäjältä sekä venäjänkielinen nuoriso 11 eurooppalaisesta maasta – Suomesta, Englannista, Ruotsista, Tanskasta, Belgiasta, Saksasta, Tšekistä, Unkarista, Latviasta, Kreikasta ja Italiasta – kokoontuivat suomalaisessa leirissä jakaakseen tietojaan ja luovia ehdotuksiaan. Jokainen edustajaryhmä saapui ”kotitehtävänsä” kanssa: tarkoitus oli esittää ryhmän maa ja sen rooli eurooppalaisessa yhteisössä sekä kertoa vielä venäläisestä kulttuuriperinnöstä ja sen sopeutumisesta uuden asumismaan historiaan, arkkitehtuuriin, kirjallisuuteen, taiteeseen. Nuoret saivat tietää, kuinka merkittävän jäljen venäläinen vaikutus on jättänyt Eurooppaan, sekä ymmärsivät, että juuri heidän vastuullaan on nykypäivänä jatkaa parhaimpia venäläis-eurooppalaisia perinteitä. Yhteinen opetus tässä ja nyt -periaatteella, luovien ideoiden synty venäjänkielisessä ympäristössä kuuluivat Suomessa järjestettyyn nuorisoleirin tärkeimpään tehtävään.

Ahtelassa toimivat erilaiset työpajat ja kerhot. Nuorilla oli mahdollisuus valita sellaisten suuntauksien välillä kuin liikunta, teatteri, taide, laulu, soittaminen eri soittimilla, valokuvaus, videokuvaus, journalistiikka, kirjallisuus, nuorten nettisivujen luonti. Sen lisäksi tehtiin paljon mielenkiintoisia esitelmiä eri aiheista. Jokainen valitsi tekemisensä mielensä ja makunsa mukaan, ja viimeisenä iltana nuoret saivat näyttää toisilleen taiteellisia saavutuksiaan: järjestettiin gaalakonsertti, esitettiin leirissä harjoiteltu näytelmä, ripustettiin piirustukset ja leirin lehti. Suurella menestyksellä leirissä pidettiin runoilta takan ääressä. Runoiltaan osallistuivat vanhemmat runoilijat, jotka vierailivat Ahtelassa, sekä nuoremmat lukijat, joille vasta alkoi avautua venäjän kielen kauneus ja runollisuus. Suomessa pidetyn kansainvälisen nuorisoleirin jälkeen tehty tärkein johtopäätös oli, että venäläinen maailma – mukaan lukien venäläinen nuorisomaailma – pystyy säilyttämään yksilöllisyytensä ja yhdistymään kulttuurin, taiteen ja koulutuksen osa-alueilla asumismaasta riippumatta. Nuorten foorumi Ahtelassa todisti jälleen kerran: eurooppalainen venäjänkielinen nykynuoriso on juuri se Venäjän ja Euroopan välillä oleva uniikki silta, joka voi luoda teitä molempiin suuntiin, syntesoida itsessään erilaisista kulttuureista ja maailmankatsomuksista kaiken parhaan ja elinkykyisemmän. Ja jos puhutaan myönteisestä monikulttuurisesta kehityksestä nyky-Euroopassa, nuorisoleiri Suomessa toi ilman muuta panoksensa tähän prosessiin.

Nina Geide

 

 

programme.doc

007

 Partnerit:

 

418 : 1
Share this...