Integraatio taiteen avulla

Lasten kulttuurikeskus Musikantissa 25. 11. pidetyn tapahtuma vierailijoina oli 25 nuorta, jotka ovat 13–16-vuotiaita. He asuvat Sipoossa ja saavat siellä valmistavaa perusopetusta, joka on järjestetty kunnan kahdessa koulussa. Nuoret olivat saapuneet Suomeen noin vuosi sitten pääasiassa Syyriasta mutta ovat pikimminkin syntyperältään afganistanilaisia. Suomessa kaikki ovat asuneet ilman vanhempia ja lähisukulaisia. Tällä hetkellä osa odottaa turvapaikkapäätöstä, osa taas on jo saanut oleskeluluvan.

Nuorille oli järjestetty kolme työpajaa: kuva- ja teatteritaideaiheiset työpajat sekä musiikkityöpaja, jossa oli soittamista erilaisilla soittimilla ja laulua. Nuoret oli jaettu kolmeen ryhmään, ja jokainen ryhmä keskittyi yhteen taidelajiin kerrallaan. Näin kierroksen aikana jokainen nuori pääsi kokeilemaan jokaista lajia.

Nuorten antaman palautteen perusteella kaikki oli kivaa ja hauskaa, mutta esimerkiksi tytöt viihtyivät enemmän piirtämisen parissa, osa lauloi koko sielullaan, monet taas ihastuivat teatteriin, koska he eivät ole ikinä aiemmin kokeneet mitään vastaavaa.

Nuorten piirrokset olivat paljon puhuvia: he piirsivät kukkia ja sydämiä, Suomen ja kotimaidensa lippuja sekä rakkautta ilmaisevan englanninkielisen sanan ”love” ja sanan ”äiti” omalla äidinkielellään.

Järjestäjät: Kansainvälinen nuorisoaloitteiden tukiyhdistys Logrus ry. ja Lasten kulttuurikeskus  Musikantit

150 : 1
Share this...