Lasinen eläintarha -näytelmä

Klassikkojen ystäville Tennessee Williamsin Lasinen eläintarha -näytelmän juoni on tuttu. Maailmansotien välisenä aikana St. Louisissa asuu Wingfieldin perhe: äiti Amanda – määrätietoinen ja elämäntahtoinen nainen, poika Tom, joka haaveilee kaukaisista vaelluksista, ja tytär Laura, joka on selvinnyt vakavasta sairaudesta lapsuudessa ja viihtyy vain lasisen eläinkokoelmansa parissa.

Tomin pyynnöstä eräänä iltana taloon saapuu päivälliselle holtiton ja viehättävä Tomin työkaveri Jim…

Yksi näytelmän aiheista on veljen kiintymys sisareen. Itse näytelmäkirjailija Tennessee Williamsilla oli koko elämänsä aikana läheinen suhde sisareensa Roseen, jolle nuorena diagnosoitiin skitsofrenia. Kun Rosen tila paheni vuosien saatossa, hän joutui leikkaukseen. Leikkaus kuitenkin vaikutti häneen haitallisesti, ja hän joutui viettämään loppuelämänsä laitoksissa. Williams maksoi sisarensa laitoskustannukset näytelmäpalkkioistaan.

Pikkutarkka Anton Kargaltsev välittää katsojalle kaikki Tomin tunnesävyt. Koskettava ja herkkä Daša Šadrina esittää Lauran ujoutta ja samalla hengellisyyttä. Lilia Koval Amandan roolissa säteilee temperamenttia ja karismaa. Jim Kirill Ganinin esittämänä paljastuu mukavaksi ja hyväluonteiseksi jätkäksi, vaikka ensin näyttääkin narsistilta.

Ohjaaja: Akvile Ruzgyte. Tuotanto: Logrus.

Esitykset pidetään 7. ja 10. kesäkuuta klo 18 kulttuurikeskus Caisassa (Mikonkatu 17). Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Olga Svanberg 

07.06.2014 Uutiset meidän näytelmästä Novosti Ylellä 

15.05.2014 Artikkeli näytelmästä Spektr-lehdessä (venäjäksi, sivu 18)

446 : 1
Share this...