Vanka Zhukov -näytelmä
Suomalais-Venäläinen yhteistyöprojekti. Helsingissä toimiva venäjänkielisten nuorten kulttuurijärjestö Logrus ry otti keväällä 2010 yhteyttä Helsingin kulttuurikeskuksen Annantalon Lokki ja tähdet -teatteriin yhteistyöprojektin puitteissa. Tšehovin teksti nousi ensimmäisenä esille, kun projektiin etsittiin yhteistä materiaalia.
Anton Pavlovits Tšehov syntyi Taganrogissa 1860 ja kuoli keuhkotautiin Badenweilerissa 1904 vain 44-vuotiaana. Nuori Anton joutui kotonaan kärsimään tyrannimaisen isänsä kiusaamista. Korvapuusteja satoi ja selkäsaunat olivat tavallisia jo silloin, kuin Anton on täyttänyt viittä vuotta. Joka aamu hän heräsi ajatellen: ”Saankohan minä selkääni tänään?”
Myöhemmin Tšehov alkoi kirjoitella salanimellä kertomuksia ja novelleja lehtiin, jotta voisi elättää suuren perheensä ja rahoittaa opintonsa. Tutustuminen luonnontieteisiin ja tieteelliseen ajatteluun auttoi häntä kuvaamaan asioita tarkasti ja sellaisina kuin ne olivat. Traagisiakin tapahtumia hän kuitenkin katseli humoristin silmin. Tšehovin suuret näytelmät ja monet pienoisnäytelmät ovat läheistä sukua hänen novelleilleen, joita pidetään maailman kirjallisuuden helminä.
Tolstoi arvioi ”Vanka Zhukov” yhdeksi Tšehovin parhaimmista novelleista. Se perustuu kuten monet muutkin hänen novellinsa yksinkertaiseen inhimilliseen erehdykseen. Yhdeksänvuotias orpo poika koki suutarinopissa Moskovassa, kuinka aikuisten elämä on pelkkää raakuutta ja välinpitämättömyyttä pientä lasta kohtaan. Vanka kirjoittaa kirjeen ainoalle sukulaiselleen, maalla asuvalle isoisälle, mutta unelma vaarin luokse pääsystä jää moskovalaiseen postilaatikkoon.
Aikana, jolloin köyhyys ja orjuus olivat yleisiä ilmiöitä Venäjällä, Vankan tilanne ei ollut harvinainen . Koulutuksen puute johti siihen, ettei isoisä koskaan saanut Vankan kirjettä. Lapsuuden onnelliset muistot ovat tärkeitä. Ne tuovat aikuiselämään iloa. Tämän päivän 9-vuotiaat saavat käydä koulua ja pelata ystäviensä kanssa. Mutta maailmassa on edelleen paljon lapsia, jotka joutuvat väkivallan kohteeksi ja tekevät jo nuorena työtä elättääkseen perheensä, kuten Tšehov 1800-luvun Venäjällä.
Maire Saure